250 g smør
430 g hvetemel
150 g melis
2 eggeplommer
Hvis du vil: 1 liten teskje sitronskall (må ikke)
Sett ovnen på 160 °C (varmeluft). Bland sammen hvetemel, melis, tilsett eggeplommer og smelt smøret. Legg deigen i kjøleskapet i minst 1 time. Etterpå la deigen ligge ved romtemperatur ca. 20 min. Bruk mel på benken og kjevle ut en plate fra deigen ca. 0.5 cm tykk. Ved hjelp av former for pepperkaker, form lille kaker og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Stekes ca. 12-15 min, kake må være litt tøff og stabil og har beige farge. Legg syltetøy med en pikant litt bitter frisk smak (rips, tyttebær, tranebær) mellom to pepperkaker. Nam Nam.
Vanilje kvartmåner
140 g smør
70 g nøtter (grovhakkede)
70 g sukker
240 g hvetemel
1 egg (romtemperatur)
Pynt:
50 g melis
20 g vaniljesukker
Sett ovnen på 170 °C. Bland grovhakke nøtter med sukker. Bland godt alle tørr ingredienser sammen og til slutt legg til smør og egg ved romtemperaturen. Gjør en glatt deig og legg den i kjøleskapet i minst 1 time. Etterpå la deigen ligge ved romtemperatur i 20 min.
Ta av deigen større stykker og roll dem på en 1 cm tykk rull. Denne rulen del i ca. 3 cm lang deler. Disse biter vri i små kvartmåner. Ikke lag det for tykt, og heller ikke legg halvmåner på bakepapir for stramt, de ta litt i ovnen.
Stek i ovnen ca. 15 min, før den har beige farge. Mens kaken er i ovnen, gjør pynt blandingen fra melis og vaniljesukker i en boll. Så snart halvmånene kommer fra oven, legg dem i bollen med pynt og strø pynt over dem. La avkjøle. God smak!
Deig konsistens avhenger av hvor er nøtter hakket, hvor lang hvile deigen og også av temperaturen på alle ingrediensene.
På bildet er ikke penne vanilje kvartmånene. De skulle bli mer vridde.
Hver jul lager vi pepperkaker med slag krydder: 5 g kanel, 5 g nellik, 5 g pepper, 10 g anis og 10 g
stjerneanis, litt vanilje, karamel og 6 store skjeer av honning for 1 kg mel/rugmel. Vi kaller julens pepperkaker medovníčky, hva indikerer at det er med = honning i dem. Pepperkakene våre er mykere og tykkere enn nordmenns. Vi pynter dem med glasur:
Julens små honningkaker
1 kg hvetemel/rugmel30 g bakepulver
250 g sukker
50 g smør
6 spiseskjeer av tykkflytende væske honning
2 egg til deigen, 1 egg til pensler
Kakekrydder: 5 g kanel, 5 g nellik, 5 g pepper, 10 g anis og 10 g, stjerneanis, litt revet vanilje. Stampe krydderne alle sammen.
Karamell: 100 g melis med ca. 0.25 l vann.
I en boll rør smør og 250 g melis sammen til den er lett og luftig. Legg til hvetemel/rugmel med bakepulveren, pepperkake krydderne, karamell og til slut 2 egg. Bland godt sammen. La deigen hvile i kjøleskapet minst 2-3 timer, beste for noen dager. Etter får deigen romtemperaturen (20 min), kjevle ut en 0.5 cm tykk plate fra deigen. Lag ønskende former, pensle kakene med egg og bak i 10-15 minutter. Etter en kort tid ved 170°C (4 min), bak sakte ved 150°C.
Karamell: La sukkeret oppløses i seg selv (uten vann). Når utdanner en skorpe, hell forsiktig litt vann (sputtering) og deretter rør til væske grøt. Den må ikke være tykk, eller så oppløser ikke karamellen i deigen seg.
Pynt: Pisk 200 g melis med 1 egghvite, tilsett 1 teskje av sitronsaft. Kan tilsettes 1 teskje av solamyl. Bland skikkelig sammen (10 minutter med mixer).
Pynt: Pisk 200 g melis med 1 egghvite, tilsett 1 teskje av sitronsaft. Kan tilsettes 1 teskje av solamyl. Bland skikkelig sammen (10 minutter med mixer).
No comments :
Post a Comment